• BIST 106.239
  • Altın 160,357
  • Dolar 3,8713
  • Euro 4,5671
  • Trabzon 22 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C
  • Trabzonspor'a gün doğdu!
  • Şifre o üçlü!
  • Pereira'ya rağmen kazandık!
  • Trabzonspor'a gün doğdu!
  • Şifre o üçlü!
  • Pereira'ya rağmen kazandık!

Aman dikkat bağırsak kanseri yapıyor!

Aman dikkat bağırsak kanseri yapıyor!
Sodyum, potasyum, nitrit gibi gıda katkı maddelerinin kullanıldığı işlenmiş et ürünlerinden günde 50 gram bile tüketmek bağırsak kanseri riskini yüzde 21 artırıyor.

Prof. Dr. Fa­tih Gül­te­kin, kat­kı mad­de­le­ri­nin gı­da üre­ti­min­de kul­la­nıl­ma­dan ön­ce bir­çok tok­si­ko­lo­jik araş­tır­ma ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Ürün­le­rin için­de­ki­ler bö­lü­mün­de yer alan bu mad­de­le­rin, gı­da­la­rın renk, tat, ko­ku, be­sin de­ğe­ri ve raf öm­rü­nü iyi­leş­tir­mek için kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Gül­te­kin, bun­la­rın bit­ki­sel, hay­van­sal, sen­te­tik kay­nak­lar­dan el­de edil­di­ği­ni söyledi.

100 ki­şi­den 5’i ya­ka­la­nı­yor

Kat­kı mad­de­le­ri­nin yük­sek mik­tar­da tü­ke­til­dik­le­rin­de bir kıs­mı­nın kan­se­ro­jen ol­du­ğu­nu, bir kıs­mı­nın da kan­se­ro­jen­le­rin et­kin­li­ği­ni ar­tır­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Gül­te­kin şun­la­rı kay­det­ti: “Ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra gö­re so­sis, sa­lam, su­cuk ve pas­tır­ma gi­bi iş­len­miş et ürün­le­rin­den gün­de 50 gram tü­ket­mek, ba­ğır­sak kan­se­ri­ne ya­ka­lan­ma ris­ki­ni yüz­de 21 ar­tır­mak­ta­dır. Dün­ya­da her yüz ki­şi­den 5’i ba­ğır­sak kan­se­ri­ne ya­ka­lan­mak­ta. Gün­de 50 gram tü­ke­ti­lir­se; risk yüz­de 21 ar­ta­rak, 5 ki­şi ye­ri­ne 6 ki­şi ba­ğır­sak kan­se­ri ola­cak­tır. Bu risk­ler­den ko­run­mak için iş­len­miş et ürün­le­ri tü­ke­ti­mi­ne dik­kat et­me­li­yi­z.”

BUGÜN GAZETESİ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.