• BIST 97.651
  • Altın 145,042
  • Dolar 3,5684
  • Euro 3,9748
  • Trabzon 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Bunu öğrenince her gün kabak yemek isteyeceksiniz…

Bunu öğrenince her gün kabak yemek isteyeceksiniz…
Kabağın bilinmeyen faydaları arasında neler çıktı neler...

 Kabağın faydaları saymakla bitmiyor… Yemeklerde yaygın olarak kullanılması nedeniyle hemen herkes tarafından bir sebze olarak adlandırılan kabak, aslında bir meyvedir. Türk mutfağında sık kullanmaya alışık olduğumuz bu meyve lezzetli yemekler, enfes tatlılar hazırlamamız için ana malzeme olarak öne çıkar. Kabak, hemen her mevsimde bulunması ve genelde uygun fiyatlı olması nedeniyle sofralarda yaygın olarak yer alır.

Kabak ülkemizde bol miktarda yetiştirilen bir meyvedir. Birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Hem tatları hem de görüntüsü yönüyle farklılıklar sunan kabak ana yemek malzemesi olarak kullanıldığı gibi yemek sonrası tatlı hazırlamak için de rahatlıkla kullanılabilir.

Kabağın insan sağlığı için faydaları nelerdir?

Kabağın bilinen en büyük faydası bağırsak dostu olmasıdır. Öyle ki belli ameliyatlardan sonra hafif bir yiyecek olması, bağırsakları yormaması nedeniyle hastalara ilk verilen yiyeceklerdendir.

Kabağın bilinen başka bir özelliği de yağ oranının düşük olmasıdır. İçeriğinde fazla yağ bulundurmaması nedeniyle kalp sağlığını korur. Kalple ilgili bir rahatsızlığı olanlar bu meyveyle hazırlanmış yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirler.

Vücutta serbest radikallerin önlenmesi, kanser oluşumunun önlenmesi adına oldukça önemlidir. Kabak da bahsettiğimiz bu serbest radikallerin önlenmesi için gerekli olan antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca zengin C Vitamini içeriğiyle de çeşitli kanser türlerini önlemede etkilidir (8,9).

C Vitamini ayrıca soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır, doğal olarak vücudun bağışıklığını güçlendirir.

Serbest radikallerle mücadele etmesi cilt sağılığını koruma adına önemlidir. Bu meyvenin düzenli tüketimi, cildin erken yaşlanmasını önler.

Lif yönünden zengin olan kabak, kolon sağlığını korur. Kolonlarla ilgili var olan hastalıkları önlemede etkin rol oynamaktadır.

Kasların yapısında potasyum adlı mineralin etkisi büyüktür (10). Kabaktaki yüksek potasyum oranı güçlü kasların kaynağıdır.

Kabak, zengin bir manganez kaynağıdır. Manganez, kramp kaynaklı ağrıların azalmasını desteklemek adına önemlidir.

Kabak meyvesi, beta karoten ve luteini yüksek oranda içerir. 1 kase kabağın içinde ortalama 130 mg beta karoten ve 2400 mg lutein bulunur. Lutein göz hastalıklarını önlemeye yardımcıdır.

Bu meyve mineral yoğunluğunu arttırma özelliğine sahiptir. Bu yönüyle kemikleri güçlendirir ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.

Ayrıca kabak, iyi huylu hipertrofisi ve BPH belirtilerinin hafifletilmesinde etkili doğal bir yoldur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Uzmanlardan Ramazan’da kuru baklagil tüketin uyarısı28 Mayıs 2017 Pazar 11:56
  • Dişleriniz gülmeye engel olmasın28 Mayıs 2017 Pazar 11:48
  • Diyetisyenden ramazan uyarıları28 Mayıs 2017 Pazar 10:13
  • Tiryakiler dikkat!27 Mayıs 2017 Cumartesi 10:31
  • Psikolog uyarısı: Çocuğun her yaptığına ‘aferin’ demeyin26 Mayıs 2017 Cuma 20:01
  • Uyku apnesini hafife almayın!25 Mayıs 2017 Perşembe 10:56
  • Borçlu esnafa sağlık müjdesi24 Mayıs 2017 Çarşamba 14:08
  • Orucunuzu çorba ile açmayın24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:30
  • Bu bacağından çıktı24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:14
  • Bakanlık devreye girdi23 Mayıs 2017 Salı 18:01
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.