• BIST 103.912
  • Altın 161,198
  • Dolar 3,9233
  • Euro 4,6062
  • Trabzon 20 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Sürekli Çalımbay'ı arıyorlar!
  • Şansını tüketti!
  • Çalımbay en çok ondan memnun kaldı!
  • Sürekli Çalımbay'ı arıyorlar!
  • Şansını tüketti!
  • Çalımbay en çok ondan memnun kaldı!

Çayı böyle demliyorsanız...

Çayı böyle demliyorsanız...
Kansere davetiye çıkarmayın!

 Yüksek ısıya maruz kalan çay, insan sağlığı üzerinde ciddi zararlara neden oluyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan DÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün,  çayın içerisinde tein ve tanenler içeren bir madde olduğuna dikkat çekerek, bu tein ve tanenlerin bitkilerin kendilerini korumak amacıyla salgılamış oldukları bileşikler olduğunu ifade etti. 

Çayın uygun bir yöntemle pişirilmemesinin bu bileşikleri aktifleştirdiğine işaret eden Bükün, bu durumunda kansere varabilecek zararlar oluşturacak olumsuz durumlara yol açtığını vurguladı.   Bütün, bunun önüne geçebilmek için çayı demlerken bu bileşiklerin aktif hale gelmesini engelleyecek ısı derecesinde tutulması gerektiğini kaydetti.

ACIMIŞ ÇAY DA İÇMEYİN

Vatandaşların kafe veya çay ocakları gibi yerlerde çay içerken, çayın yüksek ısıya maruz kalıp kalmadığını tadından anlayabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Bükün, "Normalde çayı içtiğimiz zaman ağızda hoş bir tat bıraktığını hepimiz bilmekteyiz.   Bayat çayların ya da tanenlerin aktif hale geldiği çaylar ağızda acı bir tat bırakır.   Çay içerken mutlak suretle taze demlenmiş olmasına da dikkat etmeliyiz" dedi.  Tanenlerin aktif hale gelmemesi için çayın mutlak suretle kaynatılmadan sadece sıcak su ile demlenmesi gerektiğini anlatan Bükün, "Çokça yapılan bir yanlış var.   Genelde üstteki demliğe kuru çayı bırakıp, alttaki demlikte suyu kaynatıyoruz.   Bu çok yanlış bir durum ve yapılmamalı. Eğer yapılacaksa da kuru çayı bıraktığımız demliğe biraz soğuk su ilave etmeliyiz.   Daha sonra alttaki çaydanlıktaki su kaynayınca çayın üzerine ilave etmeliyiz.   Kesinlikle de çayı fokurdayacak derecede kaynatmamalıyız.   Yoksa çayımızı sağlığımıza zararlı hale getirmiş oluruz" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.