• BIST 106.843
  • Altın 142,630
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • Trabzon 23 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C

Dondurmadaki Gizli Düşman!

Dondurmadaki Gizli Düşman!
İşte uzmanların ciddi uyarısı...

 Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, Türkiye'de dondurmalardaki şeker oranının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, şeker oranının yüzde 18'lere düşürülmesi gerektiğini söyledi. 



Prof. Dr. Özdemir, yaptığı açıklamada, dondurmanın halk sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığının iyi araştırılması gerektiğini belirterek, halk sağlığına zararlı olan dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti. 


Yeterince pastörize edilmeyen dondurmaların halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini bildiren Özdemir, "Dondurmanın içerisinde buz kristallerinin kalmaması lazım. Dondurma yapılırken karıştırma işleminin iyi yapılması gerekiyor" dedi. 


Büyük firmaların tamamen kaliteli dondurma ürettiklerini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Özdemir, "Dondurma yerken maalesef Türkiye'de şeker yiyoruz yani sanki şekerli bir ürün yiyoruz. Biz dondurmanın tadını alırken önce süt tadı alınması gerekiyor. Ama şu andaki dondurmaları yediğimiz zaman önce şeker tadı alıyoruz" diye konuştu. 


"Çocuklar sevdiği için dondurmaya çok şeker konuluyor" 


Türkiye'de dondurmada şeker oranlarının yüksek olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti: "Büyük firmalarla konuşuyoruz. Şeker miktarını soruyoruz, en az yüzde 25. Avrupa standartlarında yüzde 18'den yüksek şeker kullanılmıyor. Onun için Türkiye'de maalesef şeker miktarının dondurmalarda çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Şeker miktarının yüksek olması aşırı kalori demektir. Dondurmayı bir fayda olarak tüketiyoruz, sağlık yönünden iyi bir ürün olarak tüketiyoruz ancak tükettiğimiz zaman aşırı enerjiyle karşılaşıyoruz." Özellikle çocukların daha çok alması için dondurmaya fazla şeker katıldığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: "Çocukların bilindiği gibi şekerli ürünlere istekleri var. 


Bunu tatmin edebilmek için, ikinciyi satabilmek için büyük firmalar genellikle bu yola başvuruyorlar. İkinci bir durum ise dondurma çok uzun süre dayansın diye bu şeker oranını yüksek tutmaya çalışıyorlar. Şeker az miktarda olduğu zaman dondurmanın yumuşama riski vardır. Şeker miktarı çok olduğu zaman dondurmayı daha uzun süre o şekliyle muhafaza imkanı oluyor. Şeker miktarımızı mutlaka sanayicimizle de konuşuyoruz. Bu şekilde devam edemez, etmemesi lazım. Şeker miktarının mutlaka yüzde 18'e düşürülmesi lazım. Diyabet hastalarının dondurmayı bu şekliyle tüketmesi mümkün değil."

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Oyuncu Ümit Erdim ölümden döndü17 Temmuz 2017 Pazartesi 16:41
  • 3 yaşındaki hastanın böbreği yeniden şekillendirildi17 Temmuz 2017 Pazartesi 16:23
  • 5 Adımda Kalp Sağlığınızı Koruyun!17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:55
  • Minik Alya’yı yaşatalım!16 Temmuz 2017 Pazar 10:38
  • Plastik şişelerle ilgili korkutan uyarı14 Temmuz 2017 Cuma 15:22
  • Ünlü oyuncunun acı günü13 Temmuz 2017 Perşembe 15:33
  • Uykusuzluğunuza Derman Olacak 5 Besin…13 Temmuz 2017 Perşembe 12:09
  • Demet Akalın'dan Nur Yerlitaş’a ziyaret12 Temmuz 2017 Çarşamba 14:34
  • Duruş şeklimiz hayatımızı nasıl etkiler?11 Temmuz 2017 Salı 18:02
  • Türk kahvesinde 65 tat ve koku bulunuyor11 Temmuz 2017 Salı 17:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.