• BIST 97.533
  • Altın 145,781
  • Dolar 3,5801
  • Euro 4,0019
  • Trabzon 16 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 15 °C

Ekmekte 'mutluluk hormonu' bulundu

Ekmekte 'mutluluk hormonu' bulundu
İşte detaylar...

Hacettepe Üniversitesinden gıda mühendisleri, 2 yıl süren araştırmalarının sonunda, maya ile yapılan ekmekte yüksek oranda "mutluluk hormonu" olarak da bilinen melatonin bulunduğunu tespit etti.

 

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, yaptığı açıklamada, mayalı ekmeğin tarihçesinin binlerce yıl öncesine dayandığını belirtti. Uzmanların "ekmek yemeyin" tavsiyesinin neden insanlar üzerinde etkili olamadığı fikrinden yola çıkarak ekmek yeme davranışının neden binlerce yıldır değişmeden devam ettiğini ortaya çıkarmak için bilimsel araştırmalara başladıklarını anlatan Gökmen, ilk önce literatür incelemesi yaptıklarını aktardı.

 

-"Melatoninin ekmeğin mayalanarak kabarmasıyla birlikte yüksek oranda arttığını gördük" –

 

Ekmeğin nesiller boyunca tüketilmesinin nedenlerini ortaya çıkarabilmek için, ekmeğin mayalanması sırasında sinir sistemini uyaran nörotransmitter özellik gösteren ve mutluluk veren maddelerin bulunup bulunmadığını saptamak üzere çalışmalara başladıklarını söyleyen Gökmen, şöyle devam etti:

 

"Melatonin, mutlu olmanın altyapısını oluşturan önemli bir molekül olarak tanımlanıyor. Uyku sırasında salgılanan ve mutluluk hormonlarından biri olarak da bilinen melatoninin ekmeğin mayalanarak kabarmasıyla birlikte yüksek oranda arttığını gördük. Ekmek yapımında kullanılan maya, karbona ve azota ihtiyaç duyar. Karbonu şekerden, azotu aminoasitten alan maya, kabarma işlevini yerine getirir. Bu dönüşüm sırasında da ortaya melatonin hormonu ve diğer bazı nöroaktif maddeler çıkıyor. Bu mekanizmayı çözümledik. Kabarma sırasında hamurda melatonin en üst seviyeye ulaşıyor. Pişirme sırasında ekmek kabuğundaki melatonin bir miktar azalıyor, ancak ekmeğin iç kısımlarında melatonin seviyesi korunuyor. Böylece ekmekteki melatonin hormonunun temel nedeninin mayadan kaynaklandığını bulduk. Ekmek yendiğinde kanda daha çok melatonin olabileceğini ve nörotransmitter özellikteki bu maddenin kan-beyin bariyerini geçerek karar verme mekanizmalarını etkilediğini düşünüyoruz. Ekmek yeme davranışının, sağlıklı ya da sağlıksız olmaktan bağımsız olarak değerlendirildiğinde, binlerce yıldır devam etmesinin sebebinin içerdiği keyif verici maddeler olabileceği görüşündeyiz."

 

-Ekmeğin 10 bin yılı aşkın süredir sofrada durmasının sebebi melatonin hormonu –

 

Araştırma sonuçlarını bir uluslararası bilimsel dergide yayımladıklarını belirten Gökmen, "Yayınımızda, ekmeğin 10 bin yılı aşkın süredir sofrada durmasının sebebinin mayalanma sırasında melatonin hormonunun doğal olarak ortaya çıkması, yani ekmek tüketim alışkanlığının sinir sisteminin bu hormon tarafından uyarılmasından kaynaklanabileceğini bilimsel olarak göstermiş olduk. Çalışmamızla yakından ilgilenen epifiz araştırmaları alanında uzman dünyaca tanınmış Prof. Reiter, 'bu çok önemli bir sonuç ve bu konudaki araştırmalara devam etmelisiniz' dedi. Araştırmalarımıza göre, ekmek-melatonin ilişkisi literatüre ilk kez çalışmamızla girmiş oldu." diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Karadenizli garajında araba yaptı, görenler şok oldu28 Mayıs 2017 Pazar 10:36
  • Yurtta hava durumu28 Mayıs 2017 Pazar 10:07
  • 56 günlük bebeğini zehirleyerek öldürdü28 Mayıs 2017 Pazar 00:00
  • Markette çocuk istismarı!26 Mayıs 2017 Cuma 21:58
  • Bu ilçede her şey bedava25 Mayıs 2017 Perşembe 11:19
  • O oyuncu trafikte satıcılık yapıyor25 Mayıs 2017 Perşembe 09:24
  • Lazer epilasyonda ‘Frida’sını kaybetti25 Mayıs 2017 Perşembe 09:06
  • 15 yaşındaki kız çocuğu babasını bıçakladı24 Mayıs 2017 Çarşamba 09:59
  • Cinsel organını kesip tuvalete attı!23 Mayıs 2017 Salı 16:37
  • Paranın turşusunu kurdu!22 Mayıs 2017 Pazartesi 09:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.