• BIST 99.639
  • Altın 141,794
  • Dolar 3,5028
  • Euro 3,9236
  • Trabzon 23 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 25 °C

Ekmekte zehirli madde saptandı

Ekmekte zehirli madde saptandı
İşte detaylar...

Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Işıl Var, ekmeklerle ilgili yaptıkları bilimsel araştırmada bazı ürünlerde küflerin ürettiği ve 'OTA' diye bilinen zehirli bir maddeye rastladıklarını söyledi.

 

OTA'nın kanserojen özellikte olduğunu anlatan Doç. Dr. Işıl Var, özellikle karaciğer ve böbreklere zarar verdiğini belirtti.

 

Doç. Dr. Işıl Var ve yüksek lisans öğrencisi Nur Fidan, Adana'da kentin değişik bölgelerinde bulunan 11 fırın ve 10 ayrı marketten alınan 46 somun ve 4 pide ekmeği inceledi. Toplam 50 ekmek üzerinde yapılan bilimsel araştırmada unlu mamullerdeki insan sağlığını etkileyen bakteri ve virüs gibi zararlılar irdelendi. Yaptıkları çalışmayı değerlendiren Doç. Dr. Işıl Var, "Toplumumuzda ekmek çok fazla tüketiliyor. Ekmek mikroorganizma ve toksinler açısından masum biliniyordu. Biz sadece ekmeklerde küf kaynaklı zarar bir maddeyi araştırdık. Bunun için 21 ayrı üretim ve satış yerinden aldığımız 50 somun ve pide ekmeğini inceledik" dedi. Yaptıkları çalışmada 3 somun ve 1 pide ekmeğinde küflerin ürettiği ve 'OTA' olarak tanımlanan zehirli bir maddeye rastladıklarını aktaran Işıl Var, "Sonuç genel olarak sevindirici çünkü bu maddeye çok fazla örnekte rastlamadık ama karşılaşmış olmamız bize bununla ilgili ciddi bir riskin gelebileceğinin habercisi oldu" diye konuştu.

 

'KARACİĞER VE BÖBREKLERE ZARAR VERİYOR'

 

OTA'nın tespit edilmesinin ciddi bir riski ortaya çıkardığını vurgulayan Doç. Dr. Işıl Var, şunları kaydetti:

 

"Bunun üzerine biz ne yapabiliriz? Yani işte bu madde tahılda var ise una geçmiş, unumuza varsa ekmeğimize ve soframıza kadar geliyor. Ekmekteki bu zararlı maddeyi niye önemsiyoruz? Çünkü ekmek çok fazla tüketiliyor. Çok fazla tüketimden kaynaklı bu az miktarda bulunan zararlı madde vücutta birikiyor. Bu zararlı madde karaciğeri çok seviyor. Zaman içerisinde kanser olaylarıyla karşılaşabiliyoruz. Bu madde ayrıca böbreklere zarar veriyor. Buna karşı mücadele yollarını yıllardan beri çok çeşitli ürünlerde yaptığım çalışmalarda da ortaya koymaya çalışıyorum. Bu zararlı maddelerin en önemli özelliği yüksek ısıya dirençli olmaları. Yani hemen parçalanıp yok olmuyorlar. Bu araştırmamızı yaygınlaştıracağız. Simitlerde de bakacağız, diğer unlu mamullerde de bakacağız. Buna karşı önlemler alınması için tarladan sofraya neler yapılabileceğini değerlendireceğiz."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Psikiyatri uzmanından korkutan açıklama!19 Haziran 2017 Pazartesi 11:14
  • Ebeveynler bu oyunlara dikkat!18 Haziran 2017 Pazar 11:08
  • Trabzon'da hastaneler tenhalaştı18 Haziran 2017 Pazar 10:36
  • Herkes hamile sandı ama gerçek başka!16 Haziran 2017 Cuma 23:44
  • Kartonla yelpazeli ameliyat!12 Haziran 2017 Pazartesi 21:04
  • Bağkurlulara güzel haber!12 Haziran 2017 Pazartesi 20:29
  • Çikolata devinde büyük skandal!10 Haziran 2017 Cumartesi 00:00
  • Uzmanlardan sünnet uyası08 Haziran 2017 Perşembe 18:18
  • Sahura kadar uyumayanlar dikkat!08 Haziran 2017 Perşembe 16:16
  • Diş etindeki renklenmeler ne anlama geliyor?08 Haziran 2017 Perşembe 14:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.