• BIST 108.489
  • Altın 151,139
  • Dolar 3,6704
  • Euro 4,3242
  • Trabzon 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 5 °C
  • Camia şimdiden üç parça!
  • Trabzonspor yönetimi kongreye mi gidiyor?
  • Trabzonspor 15'ini birden sattı!
  • Camia şimdiden üç parça!
  • Trabzonspor yönetimi kongreye mi gidiyor?
  • Trabzonspor 15'ini birden sattı!

Ette kaliteye göre fiyat!

Ette kaliteye göre fiyat!
İşte detaylar...

Ete yeni düzenleme... Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma sistemine geçeceklerini söyledi. Çelik, karkas etlerin yaş, cinsiyet, kas yapısı ve yağ örtüsüne göre sınıflandırılacağını ve fiyatının da ona göre belirleneceğini belirtti.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslaklarının ilerleyen günlerde sektörün görüşüne açılacağını söyledi.

 

HANGİ ET, KAÇA?

 

Bakan Çelik, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan kırmızı ette sınıflandırma ve fiyatlandırma uygulamasının, Türkiye’de hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını belirterek, bu kapsamda hazırladıkları ‘Sığır Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik’ ile ‘Koyun Karkaslarının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik’ taslaklarını, gelecek günlerde sektörün görüşüne açacaklarını söyledi. Çelik “Kırmızı ette sınıfına göre fiyat belirlemesi yapılacak. Düzenlemeyle market ve kasaplarda satılan karkas etin etiketlerinde, hayvanın yaşını, cinsiyetini, yağ miktarını ve kas yapısını gösteren bilgiler yer alacak. Böylece vatandaş hangi eti, kaça aldığını bilecek” diye konuştu.

 

Taslak görüşe açılacak

 

Bakan Çelik, düzenlemeyle kırmızı et piyasasında ortak bir karkas sınıflandırma sistemi oluşturulacağını ve pazar fiyatlarının da bu sınıflara göre belirleneceğini belirterek, daha iyi sınıfa daha yüksek fiyatın verilmesi sonucunda kaliteli et üretiminin teşvik edileceğini vurguladı. Sektörün görüşüne açılacak taslak yönetmeliklerle karkas etler, hayvanın cinsiyeti, yaşı, kas yapısı (en üst-S, mükemmel-E, çok iyi-U, iyi-R, orta-O, kötü-P) ve yağ örtüsüne (1-düşük, 2-zayıf, 3-ortalama, 4-yüksek, 5-çok yüksek) göre sınıflandırılacak. Yapılan sınıflandırmaya ilişkin etiketlemenin nasıl yapılacağı, kesimhanelerde sınıflandırmayı yapacak kişilerin yeterliliklerine ilişkin kriterlerin de yer aldığı taslakta, bu işlemin uzman sınıflandırıcılar yerine otomatik derecelendirme teknikleri ile yapılması durumunda tekniklerin doğruluğunu gösteren sertifikasyon testlerinin yapılması gibi konu başlıkları da bulunuyor.

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • lhlamurun fiyatı çeyrek altını geçti19 Ekim 2017 Perşembe 10:03
  • Harçlara ekstra zam!19 Ekim 2017 Perşembe 09:07
  • İki ilde doğalgaza indirim18 Ekim 2017 Çarşamba 17:38
  • Memurların fazla mesai ücreti belli oldu18 Ekim 2017 Çarşamba 15:58
  • Kilosu 25 bin TL18 Ekim 2017 Çarşamba 15:55
  • Polonya ile imzalar atıldı!17 Ekim 2017 Salı 15:34
  • İsteyene avans isteyene kredi!17 Ekim 2017 Salı 09:45
  • Hamsinin fiyatı el yakıyor16 Ekim 2017 Pazartesi 18:15
  • Yabancılar ne kadar konut satın aldı?16 Ekim 2017 Pazartesi 10:34
  • Çeyrek altın ne kadar oldu?16 Ekim 2017 Pazartesi 10:20
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.