• BIST 105.268
  • Altın 162,850
  • Dolar 3,9604
  • Euro 4,6498
  • Trabzon 11 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 0 °C
  • Çalımbay onları düşünmüyor onların yerine takviye istiyor!
  • Konyaspor iki futbolcu için Trabzon'un kapısını çaldı!
  • Çalımbay'ın isteğine  çözüm aranıyor...
  • Çalımbay onları düşünmüyor onların yerine takviye istiyor!
  • Konyaspor iki futbolcu için Trabzon'un kapısını çaldı!
  • Çalımbay'ın isteğine  çözüm aranıyor...

Fındıktan kahve geliyor!

Fındıktan kahve geliyor!
TÜBİTAK Gıda Enstitüsü, stok fazlasını değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretmeyi başardı.

Yüksek protein içeren kahvede kafein bulunmuyor. Böylece çocuklar dahil her yaş grubu tarafından rahatlıkla içilebilecek.

Türkiye'de gıda güvenliği ve kalitesinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışmaları yapan TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü fındıktan kahve üretti. TÜBİTAK'ın bu çalışması kahveye yeni bir tat katmanın yanı sıra, fındık üreticisine destek olacak.

Yüksek proteine sahip

Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerden kahve yapıldığını hatırlattı. Dinçer, "Yüzde 75'lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum" dedi.

Telvesi de lezzetli

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan ise, geliştirilen ürünün içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, içeriğinde kafein bulunmadığı için hem çocukların, hem de yetişkinlerin gönül rahatlığı ile içebileceklerini belirtti. Seyhan, kahvenin tercihe göre süt veya su ile hazırlanabileceğini de ifade ederek, kahve kadar telvesinin de lezzetli olduğunu kaydetti.

Ticari değeri düşük ürün kullanılacak

Ferda Seyhan, Türkiye'nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade etti. Seyhan, "Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sayısal Loto haftaya devretti18 Kasım 2017 Cumartesi 22:18
  • Ucuz et için yeni hamle!18 Kasım 2017 Cumartesi 10:49
  • 5 milyon emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak18 Kasım 2017 Cumartesi 10:47
  • ‘Faizlerin üzerine gideceğiz’17 Kasım 2017 Cuma 09:57
  • Ekmekte yeni düzenleme!16 Kasım 2017 Perşembe 12:10
  • Asgari ücrette zam pazarlığı başlıyor16 Kasım 2017 Perşembe 11:34
  • Milyonlarca maaşa koruma geliyor16 Kasım 2017 Perşembe 10:45
  • Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesi belli oldu15 Kasım 2017 Çarşamba 11:05
  • Anne olana devletten destek!14 Kasım 2017 Salı 09:07
  • Kış lastiği takmayan yandı13 Kasım 2017 Pazartesi 12:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.