• BIST 100.618
  • Altın 141,095
  • Dolar 3,5120
  • Euro 3,9960
  • Trabzon 24 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 21 °C

Fındıktan kahve geliyor!

Fındıktan kahve geliyor!
TÜBİTAK Gıda Enstitüsü, stok fazlasını değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretmeyi başardı.

Yüksek protein içeren kahvede kafein bulunmuyor. Böylece çocuklar dahil her yaş grubu tarafından rahatlıkla içilebilecek.

Türkiye'de gıda güvenliği ve kalitesinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışmaları yapan TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü fındıktan kahve üretti. TÜBİTAK'ın bu çalışması kahveye yeni bir tat katmanın yanı sıra, fındık üreticisine destek olacak.

Yüksek proteine sahip

Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerden kahve yapıldığını hatırlattı. Dinçer, "Yüzde 75'lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum" dedi.

Telvesi de lezzetli

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan ise, geliştirilen ürünün içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, içeriğinde kafein bulunmadığı için hem çocukların, hem de yetişkinlerin gönül rahatlığı ile içebileceklerini belirtti. Seyhan, kahvenin tercihe göre süt veya su ile hazırlanabileceğini de ifade ederek, kahve kadar telvesinin de lezzetli olduğunu kaydetti.

Ticari değeri düşük ürün kullanılacak

Ferda Seyhan, Türkiye'nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade etti. Seyhan, "Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İŞKUR 128 bin 167 eleman arıyor26 Haziran 2017 Pazartesi 21:43
  • Kira sigortası dönemi başladı26 Haziran 2017 Pazartesi 12:00
  • Yeni katılım 1 Temmuz'da26 Haziran 2017 Pazartesi 11:32
  • Emekliye 3 bin 407 TL!26 Haziran 2017 Pazartesi 09:18
  • Emeklinin gözü 3 Temmuz’da24 Haziran 2017 Cumartesi 17:19
  • AB'nin yatırım adresi yine Türkiye!24 Haziran 2017 Cumartesi 13:45
  • LPG'li araç sahiplerine müjde24 Haziran 2017 Cumartesi 11:44
  • Süper Loto'dan 25 milyonluk devir22 Haziran 2017 Perşembe 22:47
  • Enflasyon farkı zamlı memur maaşları Temmuz'da kim ne kadar alacak?22 Haziran 2017 Perşembe 20:58
  • Devletten milyonlarca kişiye iş teklifi22 Haziran 2017 Perşembe 19:25
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.