• BIST 107.882
  • Altın 143,804
  • Dolar 3,5304
  • Euro 4,1439
  • Trabzon 27 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Fındıktan kahve geliyor!

Fındıktan kahve geliyor!
TÜBİTAK Gıda Enstitüsü, stok fazlasını değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretmeyi başardı.

Yüksek protein içeren kahvede kafein bulunmuyor. Böylece çocuklar dahil her yaş grubu tarafından rahatlıkla içilebilecek.

Türkiye'de gıda güvenliği ve kalitesinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışmaları yapan TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü fındıktan kahve üretti. TÜBİTAK'ın bu çalışması kahveye yeni bir tat katmanın yanı sıra, fındık üreticisine destek olacak.

Yüksek proteine sahip

Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerden kahve yapıldığını hatırlattı. Dinçer, "Yüzde 75'lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum" dedi.

Telvesi de lezzetli

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan ise, geliştirilen ürünün içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, içeriğinde kafein bulunmadığı için hem çocukların, hem de yetişkinlerin gönül rahatlığı ile içebileceklerini belirtti. Seyhan, kahvenin tercihe göre süt veya su ile hazırlanabileceğini de ifade ederek, kahve kadar telvesinin de lezzetli olduğunu kaydetti.

Ticari değeri düşük ürün kullanılacak

Ferda Seyhan, Türkiye'nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade etti. Seyhan, "Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Fed faiz kararını açıkladı!26 Temmuz 2017 Çarşamba 21:48
  • Körfez'in yatırımları Türkiye'ye aktı26 Temmuz 2017 Çarşamba 11:54
  • Dolar ve Euro ne kadar?26 Temmuz 2017 Çarşamba 10:05
  • Toplu sözleşme maratonu başlıyor25 Temmuz 2017 Salı 11:32
  • On Numara sonuçları 24 Temmuz24 Temmuz 2017 Pazartesi 21:47
  • Kredi kartı kullananlar dikkat!24 Temmuz 2017 Pazartesi 21:32
  • Suyu israf edene zamlı tarife!24 Temmuz 2017 Pazartesi 12:29
  • Dolar ve Euro ne kadar?24 Temmuz 2017 Pazartesi 10:51
  • Türk mallarına Katar dopingi23 Temmuz 2017 Pazar 13:46
  • Milli buğdaya 4 yeni çeşit ekleniyor23 Temmuz 2017 Pazar 13:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.