• BIST 100.072
  • Altın 141,018
  • Dolar 3,5075
  • Euro 3,9125
  • Trabzon 21 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 13 °C

Gıdada hilenin sınırı yok denetim yetersiz kalıyor

Gıdada hilenin sınırı yok denetim yetersiz kalıyor
Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, Türkiye’de gıda sektöründe yapılan hilelere dikkat çekti. “Gıdada hilede sınır yok” diyen Kuru, işletmelerin ancak yarısının denetlenebildiğini söyledi.

Yaz aylarının gelmesiyle gıda kaynaklı sağlık sorunları da artmaya başladı. Sıcak havalarda hızla bozulabilen ürünler halk sağlığını tehdit ediyor. Gıda mühendisleri ise sektörde yaşanan sorunlara rağmen, denetimlerin yetersizliğinden ve gıda mühendislerinin sahaya inememesinden şikâyetçi.

Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, mevcut 4 bin 700 denetçinin sadece 800’nün gıda mühendisi olduğunu belirtti. Kuru, “Türkiye’de 500 bin işletme var. 2012’de Türkiye’de 406 bin denetim yapıldı. Bunun içinde tekrar denetimler de var. Bu sayı yetersiz. Firmaların ancak yarısı denetlenebiliyor” dedi.

1 haftada denetçi olunuyor

Denetçiler içinde gıda mühendisi sayısının artması gerektiğini vurgulayan Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü: “En az 3 bin gıda mühendisi daha bu ekibe eklenmeli. Hilelerin tespit edilebilmesi için analiz bazlı denetimlerin artması lazım. Denetçi olmak için 1 haftalık kontrolörlük kursuna girmek yetiyor. Bu çok kısa bir süre. 4 yıl bu işin eğitimini almış, uzman kişiler denetim yapmalı.”

‘Mutfağa mutlaka bakın’

Tüketicilerin gıda alışverişlerini yaptığı yerlere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Kuru, “Tüketici sadece alışveriş yaptığı yerin hijyenik şartlarına bakabiliyor onun dışında bakanlığın denetimlerine güvenmek zorunda” diye konuştu. Restoranlarda mekanın genel görüntüsüne, mutfağına, tuvaletine bakarak az da olsa fikir sahibi olunabileceğini belirten Kuru, marketlerdeki hijyen eksikliğini doğrudan görmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Salçalı ve kremalı ürünlere dikkat

Sedat Kuru, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ürünlerin tüketim ömrünün kısaldığını kaydetti. Gıda zehirlenmelerine karşı tüketicileri uyaran Kuru, “Kremalı, salçalı ürünler, beyaz et ürünleri dışarıda kaldığında çok çabuk bozulur. Buzdolabında muhafaza edilmeli. Donmuş ürünler dolapta +4 derecede ve uzun sürede eritilmeli” dedi.

Türkiye’de zehirlenme vakalarında doktora gidilmediğini bildiren Kuru, bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın kayıtlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Diyanet (23 Haziran 2017) Türkiye Geneli Cuma Hutbesi22 Haziran 2017 Perşembe 20:52
  • Şehit edildiği iddia edilmişti22 Haziran 2017 Perşembe 19:02
  • Eyüp Sultan’da Kadir gecesi coşkusu havadan görüntülendi22 Haziran 2017 Perşembe 17:42
  • Enayi dövmeli adam konuştu!22 Haziran 2017 Perşembe 17:24
  • '3 boyutlu' bebek dünyaya geldi22 Haziran 2017 Perşembe 17:18
  • Ak Partili Başkan görevden alındı22 Haziran 2017 Perşembe 16:36
  • Trabzon eski milletvekili Necmettin Karaduman hayatını kaybetti22 Haziran 2017 Perşembe 16:00
  • Rektöre FETÖ gözaltısı22 Haziran 2017 Perşembe 15:07
  • Sağlık Bakanlığı'nda Manisa açıklaması22 Haziran 2017 Perşembe 14:25
  • Trabzon'da FETÖ/PDY davasında şok eden itiraflar!22 Haziran 2017 Perşembe 12:04
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.