• BIST 97.726
  • Altın 145,622
  • Dolar 3,5781
  • Euro 4,0001
  • Trabzon 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 11 °C

Gribe kalkan olan besinler

Gribe kalkan olan besinler
Grip ve enfeksiyonlardan korunmada ve tedavide bağışıklık sistemi çok önemli.

Bağışıklık sistemimiz içinse beslenme bir numaralı koruyucu ve destekleyici kalkandır. Havuç, soğan, sarımsak, balık, kivi, zencefil, limonu bol tüketmek ve şekerli gıdalardan uzak durmak gribi önlemede etkili.

Mevsimsel grip, domuz gribi ve diğer hastalıklarda vücut direncinin artırılması için dengeli beslenmenin önemi tartışılmazdır. Tıpkı Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü Yardımcı Direktörü Prof. Dr. George L. Blackburn'ın da söylediği gibi:"Beslenmenin, bağışıklık sisteminde çok önemli bir yeri vardır. Bir veya daha fazla gerekli gıdanın eksikliği, bağışıklık sisteminin en üst derecede işlev görmesini engeller"

Dünya Sağlık Örgütü ise bu dönemde vücut direncindeki azalmaya dikkat çekerek antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega-3 ve omega-9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Tabii ki öncelik, bu öğelerin besinlerden doğal olarak alınmasıdır.

Gripte protein önemli

Beslenmemizde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım edecek yeterli protein almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek, süt, süt ürünleri, yumurta gibi, proteinleri tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Vitamin ve minerallerin tartışılmaz gücü

Ayrıca; serbest radikalere karşı ilk savunma hattımız olduğu düşünülen C ve E vitamini, beta-karoten içeren besinleri de sıkça tüketmeliyiz.

Limon, portakal, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve greyfurt bol miktarda C vitamini; ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri de E vitamininden zengin besin maddeleridir.

Beta karoten bağışıklığı güçlendirir

Havuç, balkabağı, kayısı, portakal, turunçgiller, ananas, gibi besinlerin A vitaminive öncü maddesi olan beta karotenden oldukça zengin olmaları, göz sağlığımız ve ağız sağlığımız için oldukça önem taşımakta. Bu grup besinlerin özellikle sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olduğunu ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini biliyoruz. Özellikle havucun salatalarda ve söğüş olarak bol miktarda tüketimi kış aylarında daha da önem kazanmaktadır. Turuncu, kırmızı, ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren gıdaları tüketmekle hem bağışıklık sistemini güçlendirmiş, hem de kanserden korunmuş oluruz. Beta kroten vücutta A vitaminine çevrilerek dolaylı yarar da sağlamaktadır.

Turp dediğin nedir ki ?

C vitamininin en zengin kaynaklarından biri olan turp özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile gün içinde tüketilmesi gereken sebzelerden. Özellikle salata ve turşusu rahatlıkla tüketilebilir.

Balkabağı

Balkabağındaki karoten miktarı, bu konuda en zengin gıda olarak bilinen havuçtan çok daha zengin.Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de karoten şart ki bağışıklık sistemimiz düzgün çalıştığında bizi hem mikrobik hastalıklardan hem de kanserden korur. Turuncu renkli bu sebze, mineral açısından da oldukça zengin olup demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum da içerir. Bu kombinasyon aynı zamanda çocuklarda ve yaşlılarda kemik sağlığı için çok önemli.

Brokoli

Brokoli, zengin bir C vitamini kaynağı aynı zamanda. Bu vitamin kanserle savaşta etkisi hakkında neredeyse şüphemizin kalmadığı güçlü bir antioksidan. Yine kanserle savaşta en az C vitamini kadar etkili bir başka vitamin olan A vitaminini de bolca içeriyor bu yemyeşil sebze. Ayrıca, bağışıklık sistemi için çok önemli olan çinko ve selenyumu da bünyesinde barındırıyor. Selenyum, minareller arasında bağışıklık sistemi ve kanserle savaşta en güçlü olanı. Brokoli ayrıca iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağı. Folik asit, bağışıklık sistemi için oldukça elzem çünkü akyuvar üretimi için kemik iliğinde daha yapım aşamasında mutlaka gerekli bir vitamin ve bu yüzden eksikliğinde kansızlık yanı sıra bağışıklık zayıflığı da oluşuyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi ise kanserden korunmak için ilk kalkan vücudumuzda. Özellikle bu aylarda yemeklerimizin yanında bol miktarda brokoli tüketmemiz enfeksiyonlara karşı korunmamızda oldukça önemli..

Portakal ve limon kabuğu terapisi

Portakalda, narenciyelerde oldukça yüksek bir miktarda var olan ve taze limonla portakal kabuğunun temel sebebi olan limonoid ve fitokimyasallar mevcuttur. Limonoidler antiviral (virüs karşıtı), antifungal (mantar karşıtı), antibakteriyel (bakteri karşıtı) gibi tedavi amaçlı çeşitli etkileri açısından önemlidir. Tüm bu etkileriyle özellikle viral ya da bakteriyal enfeksiyonlardan korunmada ve tedavisinde bol bol kullanılmalıdır. Limon ve portakal kabuğunu çaylarınızda ve rendesine yoğurt ve tatlılarınızda bol bol kullanabilirsiniz. Ayrıca hayvan ve insan hücreleri üzerinde gerçekleştirilen laboratuvar deneylerinde, narenciye limonoidlerinin ağız, deri, akciğer, göğüs, mide, kolon kanseriyle savaşmakta etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Soğan

Doğal antibiyotikler içerir. Bunun yanında gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendiren "quercetin" isimli bir madde bulundurur ki salata ve yemeklerde bol kullanılmalıdır.

Sarımsak

İçeriğinde bulundurduğu sülfür grip sezonunda bu hastalığa yakalanma riskini 2.5 kat azaltıyor ve virüsü öldürme özelliği de bulunuyor. Unutulmaması gerekense, taze sarımsak daha etkilidir.

Şeker tüketimi gribe davetiye çıkarıyor

Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bunu en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir.

Su yine başrolde

Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su içilmesinde fayda vardır. Bununla birlikte omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır.

Enfeksiyonlara karşı probiyotikler

Kefir gibi probiyotiklerin özellikle enfeksiyonlara ve kansere karşı koruyucu özelliğinin yanında sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır.

Gribe karşı rahatlatıcı bir çay

Kaynamış suya çubuk tarçın, rezene, zencefil, karanfil, tane karabiber, yenibahar, kakule, böğürtlen yaprağı, portakal kabuğu ekleyip demlenmesi için bekleyin. Gün içinde 3-4 fincana kadar tüketebilirsiniz. Arzu ederseniz karışıma siyah çayı da dahil edip daha sonra light/ yarım yağlı süt ekleyerek bu yumuşak aromalı içeceği ara öğün yerine de tüketebilirsiniz.

Balık

Omega 3(n-3) yağ asitleri balık yağından elde edilen çoklu doymamış yağ asitlerinin en önemli grubudur. Yeterli balık tüketimi enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Psikolog uyarısı: Çocuğun her yaptığına ‘aferin’ demeyin26 Mayıs 2017 Cuma 20:01
  • Uyku apnesini hafife almayın!25 Mayıs 2017 Perşembe 10:56
  • Borçlu esnafa sağlık müjdesi24 Mayıs 2017 Çarşamba 14:08
  • Orucunuzu çorba ile açmayın24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:30
  • Bu bacağından çıktı24 Mayıs 2017 Çarşamba 13:14
  • Bakanlık devreye girdi23 Mayıs 2017 Salı 18:01
  • Migrenin faturası 14 milyar dolar23 Mayıs 2017 Salı 15:35
  • Lenfoma hastalığı nedir?23 Mayıs 2017 Salı 14:48
  • Dünyada bir ilk Türkiye'de yapıldı!22 Mayıs 2017 Pazartesi 19:30
  • Uzmanlardan ramazanda sağlıklı beslenme önerisi22 Mayıs 2017 Pazartesi 14:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.