• BIST 99.639
  • Altın 141,794
  • Dolar 3,5028
  • Euro 3,9236
  • Trabzon 24 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 16 °C

İşte 2016’nın ilk yasakları!

İşte 2016’nın ilk yasakları!
Detaylar haberimizde…

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015'te Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'nde uygulama 1 Ocak 2016'da başlıyor.

Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak. Sektör, üniversiteler ve STK'ların görüşleri alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksi'ne uygun hazırlanan tebliğ, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen getiriyor.

Buna göre, doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak.

AROMA YASAK, TUZ AZALIYOR

Peynir Tebliği ile yılbaşından itibaren zorunlu olacak diğer bazı düzenlemeler ise şöyle:

Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek.

Koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak.

Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadeler kullanılamayacak.

En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine 'eski' denebilecek.

Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.

Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, 'çiğ sütten üretilmiştir' ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek.

Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.

Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kamuya 14 bin engelli alınacak24 Haziran 2017 Cumartesi 17:31
  • Erdoğan'dan 10 kanuna onay24 Haziran 2017 Cumartesi 16:34
  • Hatay'da 5 canlı bomba yakalandı24 Haziran 2017 Cumartesi 16:30
  • Kılıçdaroğlu'ndan bozkurt işaretli selam24 Haziran 2017 Cumartesi 15:27
  • 7 terörist etkisiz hale getirildi24 Haziran 2017 Cumartesi 15:17
  • Ak Partili eski vekil vefat etti24 Haziran 2017 Cumartesi 13:37
  • Bingöl'de hain tuzak24 Haziran 2017 Cumartesi 10:41
  • Katar FETÖ'cüleri kovdu!24 Haziran 2017 Cumartesi 10:14
  • 'Teröristin dini, kitabı, mezhebi, meşrebi olmaz'23 Haziran 2017 Cuma 23:25
  • Ümit Saral tutuklandı23 Haziran 2017 Cuma 22:47
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.