• BIST 106.764
  • Altın 142,206
  • Dolar 3,5340
  • Euro 4,1188
  • Trabzon 23 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 31 °C

İşte 2016’nın ilk yasakları!

İşte 2016’nın ilk yasakları!
Detaylar haberimizde…

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015'te Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği'nde uygulama 1 Ocak 2016'da başlıyor.

Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak. Sektör, üniversiteler ve STK'ların görüşleri alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksi'ne uygun hazırlanan tebliğ, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen getiriyor.

Buna göre, doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak.

AROMA YASAK, TUZ AZALIYOR

Peynir Tebliği ile yılbaşından itibaren zorunlu olacak diğer bazı düzenlemeler ise şöyle:

Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek.

Koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak.

Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadeler kullanılamayacak.

En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine 'eski' denebilecek.

Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.

Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, 'çiğ sütten üretilmiştir' ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek.

Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.

Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kos'ta ölen Türk'ün kimliği belli oldu21 Temmuz 2017 Cuma 14:37
  • Genç'ten Bakan Soylu'ya teşekkür21 Temmuz 2017 Cuma 14:11
  • İsrail müslümanlara saldırdı!21 Temmuz 2017 Cuma 14:04
  • Erdoğan'dan peş peşe kritik ziyaretler21 Temmuz 2017 Cuma 12:43
  • Ankara'da FETÖ operasyonu21 Temmuz 2017 Cuma 12:24
  • Kandilli'den son dakika deprem açıklaması21 Temmuz 2017 Cuma 12:07
  • Bodrum'da tsunami!21 Temmuz 2017 Cuma 10:42
  • Deprem Yunanistan'ı da vurdu21 Temmuz 2017 Cuma 10:39
  • Skandallar ülkesi Almanya!21 Temmuz 2017 Cuma 09:56
  • ABD'nin Ankara Büyükelçisi gidiyor!21 Temmuz 2017 Cuma 09:47
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.