• BIST 106.843
  • Altın 142,689
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • Trabzon 25 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 27 °C

PES! Ekmeğe bunu da yaptılar

PES! Ekmeğe bunu da yaptılar
İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, son yıllarda esmer ekmeğe talebin arttığını, bu nedenle de hilelerin ortaya çıktığını söyledi. Bekaroğlu, "Beyaz ekmek ununa renklendirici madde katarak esmer görüntüsü veriyorlar" dedi.

Sağlık açısından beyaz ekmek tüketiminin azaltılması amacıyla 1 Temmuz Temmuz 2012'de yürürlüğe giren ekmek yönetmeliğiyle kepek oranı artırıldı ve tuz oranı düşürüldü. Aradan yaklaşık bir yıl geçti. İşte bu nedenle, düzenlemeler sonrası sektörün geldiği noktayı İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu'yla konuştuk.

'Beyaz' tüketim azaldı

2009'dan bu yana beyaz ekmek satışlarının yüzde 30 düştüğünü kaydeden Bekaroğlu, yılda 37 milyar adet ekmek üretildiğini, bunun 35 milyarının tüketildiğini söyledi. Esmer ekmek olarak nitelenen kepekli ve tahıllı ekmeklere ise ilgili arttığını belirten Bekaroğlu, ancak bu durumun hileli yöntemleri de ortaya çıkardığını vurguladı. Bekaroğlu şunları söyledi:

Vitaminleri azalıyor

"Bazı üreticiler beyaz unun içine renklendirici madde karıştırıyor. Sağlığa bir zararı bulunmuyor ama beyaz ekmekten hiçbir farkı yok. Gerçek esmer ekmek daha doğal kahverengidir. İçinde kepek parçaları vardır. Ötekisi ise daha koyu renkli olur." Beyaz un elde ederken buğdaydaki vitamin ve minerallerin yüzde 50-97'sinin çöpe gittiğini de hatırlatan Bekaroğlu, "Ekmek fakirleşince sağlık sorunları ortaya çıktı. Toplumun yüzde 13-14'ü diyabet hastası, yüzde 50'si obezite tehdidi altında. Uzmanlar günde 1-2 öğün tam buğday ya da tam tahıllı ekmek tüketmenin bu hastalıklara yakalanma riskini yüzde 25 azalttığını belirtiyor" dedi.

Bayatlamayan ekmeğe dikkat

Salih Bekaroğlu, Türkiye'de ekmeklerin gramajının küçük olduğunu söyledi. Büyük ekmeklerin daha uzun süre taze kaldığını kaydeden Bekaroğlu, "6 günde bayatlamayan ekmekte mutlaka koruyucu madde vardır. Yaz aylarında bu süre 3-4 gündür" dedi.

Esnafa rakip değil örneğiz

Halk Ekmek'in İstanbul'da 570 büfesinin bulunduğunu açıklayan Salih Bekaroğlu, zincir marketler ve toplu tüketim merkezleriyle birlikte 1981 noktaya ekmek sevkiyatı yaptıklarını söyledi. Büfelerini artırmayı düşünmediklerini belirten Bekaroğlu, "Her yere yayılıp esnafın rakibi olmak istemiyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla, üretim kalitemizle örnek olmak istiyoruz" dedi. Geçen yıl 154 milyon lira ciro yapan şirket bu yıl 170 milyon lira hedefliyor.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Türkiye’de yaklaşık 25 bin kişi organ nakli bekliyor20 Temmuz 2017 Perşembe 11:37
  • Oyuncu Ümit Erdim ölümden döndü17 Temmuz 2017 Pazartesi 16:41
  • 3 yaşındaki hastanın böbreği yeniden şekillendirildi17 Temmuz 2017 Pazartesi 16:23
  • 5 Adımda Kalp Sağlığınızı Koruyun!17 Temmuz 2017 Pazartesi 15:55
  • Minik Alya’yı yaşatalım!16 Temmuz 2017 Pazar 10:38
  • Plastik şişelerle ilgili korkutan uyarı14 Temmuz 2017 Cuma 15:22
  • Ünlü oyuncunun acı günü13 Temmuz 2017 Perşembe 15:33
  • Uykusuzluğunuza Derman Olacak 5 Besin…13 Temmuz 2017 Perşembe 12:09
  • Demet Akalın'dan Nur Yerlitaş’a ziyaret12 Temmuz 2017 Çarşamba 14:34
  • Duruş şeklimiz hayatımızı nasıl etkiler?11 Temmuz 2017 Salı 18:02
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.