• BIST 108.489
  • Altın 151,139
  • Dolar 3,6704
  • Euro 4,3242
  • Trabzon 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 3 °C
  • Camia şimdiden üç parça!
  • Trabzonspor yönetimi kongreye mi gidiyor?
  • Trabzonspor 15'ini birden sattı!
  • Camia şimdiden üç parça!
  • Trabzonspor yönetimi kongreye mi gidiyor?
  • Trabzonspor 15'ini birden sattı!

Saçı dökülen yesin!

Saçı dökülen yesin!
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Önal, saç dökülmesine iyi geldiği bilinen selenyumun zerdalide önemli miktarda bulunduğunu belirtti.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal,  konuya ilişkin yapılan araştırma sonucunu anlattı.

2010 yılında başladığı "Dünyada Yetişen Kayısı Türlerinin Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi" adlı araştırma kapsamında Kayısı Araştırma İstasyonu'ndaki gen bahçesinde bulunan kayısılardan numune topladığını belirten Önel, Malatya'daki 240 çeşit kayısıdan örnekler alındığını kaydetti. Önal,  bu çeşitleri çözünürleştirerek, içerisindeki mineralleri ve insan sağılığına yararlarınn araştırıldığını ifade etti. Önal, insan sağlığı için çok önemli olan selenyum ve çinko elementlerinin hemen hemen tüm kayısı çeşitlerinde bulunduğuna işaret etti. Önal şunları söyledi:

"Selenyumun saç dökülmesini engellediğini, yeniden çıkartmaya faydası olduğunu ya da birçok kanser türünde faydalı olduğunu tıp, bilim söylüyor. Çinkoyla beraber bunların meyvede olması ilginç. Birçok meyveyi incelediğimizde çoğunlukla selenyum eser miktardadır, çinko eser miktardadır. Hatta ilaç firmaları mineral haplarında bunları insanlara takviye olarak da sunmaktadır. Kayısı yemek dururken niye ilaç alalım? Malatya'da kellik oranı araştırılsa kayısıdan dolayı eminim ki bu oranının az çıkacağı sonucu ortaya çıkar. O zaman demek ki saçı dökülen insan, kayısı yiyecek."

Numune alınan kayısıların 236'sının zerdali olduğuna işaret eden Önal, selenyumun bunlarda daha yüksek çıktığını vurguladı. Zerdalinin aşılı kayısı gibi hasattan sonra kükürtlenmeyen, endüstriyel amaçlı kullanılmayan, doğrudan yaş tüketilmesi gereken bir meyve dile getiren Önal, zerdalinin çekirdeğinin toprağa düşmesiyle doğal olarak yetiştiğine dikkati çekti. Zerdalideki selenyum oranına altın çizen içeriğine dikkati çeken Önal, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir kilogram zerdali de ortalama 3 miligram selenyum var. Şeftaliden az ama şeftalinin tüketimiyle kayısının tüketimi bir değil. Şeftalideki içerik de çeşidine göre değişiyor. Kayısıda bunların hepsinin bir arada olması önemli. Mesela kayısıda fazla olan bir başka element de potasyum. A vitamini çok fazla. Bunların insan sağlığına önemi biliniyor. Potasyumun, selenyumun, A vitamini ve çinkonun yüksek miktarda çıkması, bunların hepsinin insan vücudu tarafından alınmasının daha kolay olduğunun göstergesi."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 'Güllü Erhan' tüp mide ameliyatı oldu19 Ekim 2017 Perşembe 17:36
  • Depresyona sokan 15 sebebe dikkat!18 Ekim 2017 Çarşamba 10:43
  • Canan Karatay'dan korkutan uyarı!17 Ekim 2017 Salı 09:48
  • Grip ölümcül seyredebilir!16 Ekim 2017 Pazartesi 10:20
  • Kendisi 41 ama vücudu 9 yaşında15 Ekim 2017 Pazar 16:58
  • Safra kesesinden 710 taş çıktı13 Ekim 2017 Cuma 15:10
  • Sonbahar enfeksiyonlarına dikkat13 Ekim 2017 Cuma 11:21
  • 2 liraya şifa deposu13 Ekim 2017 Cuma 10:11
  • 294 öğrenci zehirlendi!12 Ekim 2017 Perşembe 21:47
  • Meme kanseri riskini artırıyor12 Ekim 2017 Perşembe 15:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.