Aman dikkat bağırsak kanseri yapıyor!

Sodyum, potasyum, nitrit gibi gıda katkı maddelerinin kullanıldığı işlenmiş et ürünlerinden günde 50 gram bile tüketmek bağırsak kanseri riskini yüzde 21 artırıyor.

Aman dikkat bağırsak kanseri yapıyor!

Prof. Dr. Fa­tih Gül­te­kin, kat­kı mad­de­le­ri­nin gı­da üre­ti­min­de kul­la­nıl­ma­dan ön­ce bir­çok tok­si­ko­lo­jik araş­tır­ma ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Ürün­le­rin için­de­ki­ler bö­lü­mün­de yer alan bu mad­de­le­rin, gı­da­la­rın renk, tat, ko­ku, be­sin de­ğe­ri ve raf öm­rü­nü iyi­leş­tir­mek için kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Gül­te­kin, bun­la­rın bit­ki­sel, hay­van­sal, sen­te­tik kay­nak­lar­dan el­de edil­di­ği­ni söyledi.

100 ki­şi­den 5’i ya­ka­la­nı­yor

Kat­kı mad­de­le­ri­nin yük­sek mik­tar­da tü­ke­til­dik­le­rin­de bir kıs­mı­nın kan­se­ro­jen ol­du­ğu­nu, bir kıs­mı­nın da kan­se­ro­jen­le­rin et­kin­li­ği­ni ar­tır­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Gül­te­kin şun­la­rı kay­det­ti: “Ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra gö­re so­sis, sa­lam, su­cuk ve pas­tır­ma gi­bi iş­len­miş et ürün­le­rin­den gün­de 50 gram tü­ket­mek, ba­ğır­sak kan­se­ri­ne ya­ka­lan­ma ris­ki­ni yüz­de 21 ar­tır­mak­ta­dır. Dün­ya­da her yüz ki­şi­den 5’i ba­ğır­sak kan­se­ri­ne ya­ka­lan­mak­ta. Gün­de 50 gram tü­ke­ti­lir­se; risk yüz­de 21 ar­ta­rak, 5 ki­şi ye­ri­ne 6 ki­şi ba­ğır­sak kan­se­ri ola­cak­tır. Bu risk­ler­den ko­run­mak için iş­len­miş et ürün­le­ri tü­ke­ti­mi­ne dik­kat et­me­li­yi­z.”


BUGÜN GAZETESİ
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.