Arı sütü neden paha biçilemez?

Süt denilince akıllara ilk olarak memeli hayvanlardan elde edilen sıvı gelirken, arı sütünün durumu bundan biraz farklı…

Arı sütü neden paha biçilemez?

Yaradanın mucizelerinden sadece bir tanesi... Arı sütü...

Göz problemlerinden, cilt sorunlarına, bağışıklık sisteminden, böbreklere kadar birçok soruna şifa olan arı sütünün içeriğindeki maddeler ve faydaları onu değer biçilemez kılıyor.

Uzmanlar, 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü bezlerinden salgıladıkları maddeye, yapısının süte benzemesi ve kraliçe arının besin kaynağı olması sebebi ile ‘arı sütü’ denildiğini söylüyor.

Diğer dillerde arı sütünün 'kraliyete ait jel' anlamına gelen 'RoyalJelly' olarak adlandırıldığını kaydeden uzmanlar; arı sütünün jel kıvamında, akışkan, suda çözünebilir, kremsi-beyaz renkte olduğunu, lezzeti ekşi, kokusu keskin olan fenolik yapıda olduğunu belirtiyor.

Kraliçe arı ve işçi arıların larva döneminden sonra 6 gün beslendiklerini açıklayan uzmanlar, “Bu dönem içerisinde kraliçe arının fazlaca arı sütü ile beslenmesinden kaynaklı bazı ayrıcalıkları oluşur. Hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Günde kendi ağırlılıklarının iki katı kadar (1500-3000) yumurta üretebilirler ve 6 yıllık yaşam ömürleri ile diğer arılara oranla çok uzun süre yaşarlar. Yaşam standartlarını yükselten ve arılar için uzun bir ömrün sırrı olan arı sütü kraliçe arının en değerli besin kaynağıdır” şeklinde açıklama yapıyor.

Arı sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Arı sütü göz problemlerinden, cilt sorunlarına, bağışıklık sisteminden, böbreklere kadar birçok soruna şifa oluyor.

ARI SÜTÜ NEDEN BU KADAR ETKİLİ?

Arı sütünün içeriğinde A, E, C, D vitaminleri ve B vitaminlerinin hemen hemen hepsi (B Kompleks) bulunduyor. Bu vitaminlerin yanında lesitin, kolajen,pantotenik asit, fitosteroller, enzimler, asetilkolin, testosteron, estrodiol gibi hormonlar, mineraller ve besin değerlerini ihtiva etmektedir. Ayrıca arı sütünün yaklaşık olarak yüzde 66'sını su, yüzde 14,5'ini karbonhidrat, yüzde 4,5'ini lipid ve yüzde 13'ünü aminoasitler oluşturmaktadır.

Arı sütünün içeriğindeki maddeler ve faydaları…

“A vitamini; göz problemleri, cilt sorunları, bağışıklık sistemi, böbrekler üzerine olumlu etkiler yapmaktadır. Aynı zamanda antioksidan özeliği vardır.

C vitamini, zorunlu olarak almamız gereken vitaminlerdendir. Vücuttaki dokulara sağlamlık veren kolajenin üretiminde alyuvarların işlenmesine kadar çok sayıda görevi vardır.

D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımını ve emilimini sağlaması bakımından özellikle çocuklar için önemli bir vitamindir. D vitamini kalsiyumun kemiklerde birikimini sağlar.

E vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Sinir sisteminin, kasların, endokrin bezlerinin ve üreme organlarının fonksiyonları için önemlidir. Aynı zamanda cilt içinde önemli bir vitamindir.

Cildin elastikiyetini arttırır.

Güçlü bir antioksidandır ve atar damar hastalılarının önlenmesinde kullanılır.

B kompleks (Tiyamin, riboflavin, niyasin…), suda çözünen vitaminlerdir. Genel olarak beynin işlevselliği, sindirim sistemi, merkezi sinir sistemi, saç, ağız, kas, eklem, deri sağlığı ve büyüme için gerekli vitaminlerdir.

10-HDA (Hydrox-2- DecanoicAcid), bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkiler yapar.

Pantotenik asit, metabolizma üzerine etkilerde bulunur.

Oleik asit, en önemli tekli doymamış yağ asididir. Kötü huylu kolesterolün (LDL) düşmesine etki eder. İştah açıcı etkisi de vardır”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.