• BIST 97.533
  • Altın 145,745
  • Dolar 3,5801
  • Euro 4,0019
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Trabzon 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Bursa 15 °C
  • Erzurum 7 °C
  • Gaziantep 17 °C

Şeker kanseri tetikliyor mu?

Şeker kanseri tetikliyor mu?
Uzmanından önemli açıklama!

 Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, şeker tüketimi ve kanser ilişkisi hakkında şu bilgileri verdi.

"Vücutta kanser hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerin şeker ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak şekerin sebep olduğu aşırı kilolar, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağlanma, kanseri tetikleyebilir. Vücutta yakıldığından fazla alınan şeker, kişiyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini artırır. Buna karşın vücudumuzdaki hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için şekere de ihtiyaç vardır. Kişi beslenmesinde şekeri dengeli bir şekilde kullanmalı, bu ihtiyacı sebze ve meyvelerden karşılamaya özen göstermelidir.

"ÜLKEMİZDE ŞEKER TÜKETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ İKİ KATINDAN FAZLA"

Amerikan Kalp Vakfı, kadınların günde 6 tatlı kaşığından (25 gram), erkeklerin ise 9 tatlı kaşığından (37 gram) daha fazla şeker tüketmemelerini önermektedir. Bunların kalori değerleri yaklaşık olarak 100 - 150 kaloriye denk gelmektedir. Türkiye’de genellikle günde 15-20 tatlı kaşığı yani önerilen miktarın 2 katından daha fazlası tüketilmektedir. Bu, yılda 250 bardak şeker alımı anlamına gelmektedir. Bütün bu şekerlerin yakılamadığı düşünüldüğünde, günde fazladan 500 kalori alımı olduğu görülmektedir.

Şeker tüketiminin sınırlandırılması konusunda bilinçli olmak büyük önem taşımaktadır. Öncelikle ambalajlı ürünlerin içeriklerinin doğru bir şekilde okunması önemlidir. Şekerin fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glukoz ve dekstroz gibi değişik formları bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunduğu ürünlerde dikkatli olunması ve miktarlarına bakılması gerekir.

"DOĞAL ŞEKERİ TERCİH EDİN AMA ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN"

Pekmez ve bal gibi doğal şekerler, tatlandırıcı özelliklerinin yanı sıra antioksidan yönünden de zengindir. Ancak kalori miktarları yapay şekerlerle aynıdır. Dolayısıyla, günlük alınan şeker yine tavsiye edilen sınırlar içerisinde kalmalıdır.

"YAPAY TATLANDIRICILARDAN KAÇININ"

Bazı bilimsel çalışmalarda tatlandırıcıların kansere sebep olduğu gösterilse de, genel olarak bu yargının doğruluğu tam olarak ispatlanabilmiş değildir. Ancak yapay tatlandırıcılardan mümkün olduğunca uzak durulması doğal ürünlerin tercih edilmesi önerilmektedir.

Şeker tüketiminin azaltılması, bel çevresi yağlanmasının da önüne geçmektedir. Bu durum da kanserde risk faktörlerinden birinin elenmesi anlamına gelmektedir. Çocukluk çağından itibaren bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulması, kanserle mücadelede önemli bir adım anlamına gelmektedir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Migrenin faturası 14 milyar dolar23 Mayıs 2017 Salı 15:35
  • Lenfoma hastalığı nedir?23 Mayıs 2017 Salı 14:48
  • Dünyada bir ilk Türkiye'de yapıldı!22 Mayıs 2017 Pazartesi 19:30
  • Uzmanlardan ramazanda sağlıklı beslenme önerisi22 Mayıs 2017 Pazartesi 14:00
  • Her 10 saniyede 1 kişi bu nedenle ölüyor!22 Mayıs 2017 Pazartesi 10:06
  • Başımız belada!21 Mayıs 2017 Pazar 12:27
  • Yaşlanmayı geciktiriyor21 Mayıs 2017 Pazar 10:31
  • 50 öğrenci zehirlendi19 Mayıs 2017 Cuma 15:13
  • Kuşburnunun faydaları saymakla bitmiyor!19 Mayıs 2017 Cuma 15:06
  • Duruş bozukluğu için basit üç egzersiz önerisi19 Mayıs 2017 Cuma 11:44
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.