• BIST 107.478
  • Altın 151,228
  • Dolar 3,6615
  • Euro 4,3022
  • Trabzon 18 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 19 °C
  • Sadi Tekelioğlu'ndan bomba açıklamalar!
  • Ersun Yanal'a laf çakmaya çalıştı ama...
  • Onur Kıvrak'a şok!
  • Sadi Tekelioğlu'ndan bomba açıklamalar!
  • Ersun Yanal'a laf çakmaya çalıştı ama...
  • Onur Kıvrak'a şok!

Şeker kanseri tetikliyor mu?

Şeker kanseri tetikliyor mu?
Uzmanından önemli açıklama!

 Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, şeker tüketimi ve kanser ilişkisi hakkında şu bilgileri verdi.

"Vücutta kanser hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerin şeker ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak şekerin sebep olduğu aşırı kilolar, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağlanma, kanseri tetikleyebilir. Vücutta yakıldığından fazla alınan şeker, kişiyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini artırır. Buna karşın vücudumuzdaki hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için şekere de ihtiyaç vardır. Kişi beslenmesinde şekeri dengeli bir şekilde kullanmalı, bu ihtiyacı sebze ve meyvelerden karşılamaya özen göstermelidir.

"ÜLKEMİZDE ŞEKER TÜKETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ İKİ KATINDAN FAZLA"

Amerikan Kalp Vakfı, kadınların günde 6 tatlı kaşığından (25 gram), erkeklerin ise 9 tatlı kaşığından (37 gram) daha fazla şeker tüketmemelerini önermektedir. Bunların kalori değerleri yaklaşık olarak 100 - 150 kaloriye denk gelmektedir. Türkiye’de genellikle günde 15-20 tatlı kaşığı yani önerilen miktarın 2 katından daha fazlası tüketilmektedir. Bu, yılda 250 bardak şeker alımı anlamına gelmektedir. Bütün bu şekerlerin yakılamadığı düşünüldüğünde, günde fazladan 500 kalori alımı olduğu görülmektedir.

Şeker tüketiminin sınırlandırılması konusunda bilinçli olmak büyük önem taşımaktadır. Öncelikle ambalajlı ürünlerin içeriklerinin doğru bir şekilde okunması önemlidir. Şekerin fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glukoz ve dekstroz gibi değişik formları bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunduğu ürünlerde dikkatli olunması ve miktarlarına bakılması gerekir.

"DOĞAL ŞEKERİ TERCİH EDİN AMA ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN"

Pekmez ve bal gibi doğal şekerler, tatlandırıcı özelliklerinin yanı sıra antioksidan yönünden de zengindir. Ancak kalori miktarları yapay şekerlerle aynıdır. Dolayısıyla, günlük alınan şeker yine tavsiye edilen sınırlar içerisinde kalmalıdır.

"YAPAY TATLANDIRICILARDAN KAÇININ"

Bazı bilimsel çalışmalarda tatlandırıcıların kansere sebep olduğu gösterilse de, genel olarak bu yargının doğruluğu tam olarak ispatlanabilmiş değildir. Ancak yapay tatlandırıcılardan mümkün olduğunca uzak durulması doğal ürünlerin tercih edilmesi önerilmektedir.

Şeker tüketiminin azaltılması, bel çevresi yağlanmasının da önüne geçmektedir. Bu durum da kanserde risk faktörlerinden birinin elenmesi anlamına gelmektedir. Çocukluk çağından itibaren bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulması, kanserle mücadelede önemli bir adım anlamına gelmektedir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 294 öğrenci zehirlendi!12 Ekim 2017 Perşembe 21:47
  • Meme kanseri riskini artırıyor12 Ekim 2017 Perşembe 15:55
  • Göz altı morluklarına dikkat!11 Ekim 2017 Çarşamba 10:51
  • Antibiyotik kullanımında dünya birincisiyiz!09 Ekim 2017 Pazartesi 09:24
  • Mevsim geçişlerinde salgın hastalıklara dikkat08 Ekim 2017 Pazar 14:25
  • Canan Karatay'dan kurtlu elma tavsiyesi...08 Ekim 2017 Pazar 14:24
  • Sistit’i ihmal etmeyin06 Ekim 2017 Cuma 12:25
  • Göz sağlığında bu yanlışlara dikkat!05 Ekim 2017 Perşembe 11:57
  • Bu ameliyat Türkiye'de ilk, dünyada 3. oldu04 Ekim 2017 Çarşamba 15:13
  • Kış geliyor, rağbet arttı!04 Ekim 2017 Çarşamba 10:32
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.