• BIST 99.639
  • Altın 141,794
  • Dolar 3,5028
  • Euro 3,9236
  • Trabzon 24 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 16 °C

Sucuk ve salamdaki inanılmaz gerçek

Sucuk ve salamdaki inanılmaz gerçek
Et, gıda ürünlerinde yapılan denetimler sonucunda ortaya çıkan olumsuzlukların arasına salam ve sucukta eklendi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan bu iki önemli gıda maddesinin üretiminde yasak olmasına rağmen bazı imalatçılar

 Gıda skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan sucuk ve salamdaki korkunç gerçeği açıkladı

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, süt proteinin sucuğa katılmasının yasak olduğunu ancak salam ve sosis imalatında kullanıldığını belirtti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yücesan, et ürünlerine yönelik son düzenlemede çok önemli kriterlerin belirlendiğini ifade ederek, bunlardan en önemlisinin, sucukta mekanik kıyma kullanımına getirilen yasak olduğunu söyledi.

Düzenlemeyle kanatlı ve dana etinin karıştırılmasının yasaklandığını anımsatan Yücesan, bu tür ürünlerde bundan sonra protein değerinin esas alınacağına dikkati çekti. Ürünlerin etiket tanımlarının halkın anlayacağı şekilde yapılması gerektiğini de dile getiren Yücesan, çalışmayla gıda kalitesinin yükseltildiğini kaydetti.

Düzenlemenin 5 Mart'ta yürürlüğe gireceğini hatırlatan Yücesan, 'Düzenlemede sucuktaki protein oranı yüzde 16 olarak belirlendi. Sucuğa süt proteini katıldığı tahlillerde belli oluyor. Bu durum ancak merdiven altı ürünlerde yaşanabilir. Bu tür suistimaller her dönemde olabilir' diye konuştu.

Yücesan, süt proteininin sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturmadığını vurgulayarak, 'Salam ve sosis imalatında süt proteini kullanılıyor. Zaten bu ürünlerin yapılması için bu gerekli bir malzeme' görüşünü dile getirdi.

'SUCUK GELENEKSEL DAMAK TADI'

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, sucuğun, Türkiye'nin geleneksel damak tadı olduğunu ifade ederek, bu üründe baharat, sarımsak, tuz, et ve belirli bir oranda yağ bulunması gerektiğini anlattı. Yalçındağ, yağ oranının yükseltilip, et oranının aşağı çekilmesinin tahliller sonucunda ortaya çıkacağına dikkati çekti.

Sucuğun aslında doğal fermantasyonla kurutulduğunu ancak bugün seri üretim yapıldığı için teknolojinin imkanlarından yararlanıldığını kaydeden Yalçındağ, 'Geleneksel yiyeceğimiz sucuğa ara madde katılmasını uygun görmüyorum. Türkiye, sucuktaki kırmızı ve beyaz et karışımlarını bile yasakladı. Başka bir madde hiç katılmamalı. Buna hiç kimse taraftar olmamalı' değerlendirmesinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Soylu o isme ateş püskürdü24 Haziran 2017 Cumartesi 21:15
  • Erdoğan'dan kritik ziyaret24 Haziran 2017 Cumartesi 19:40
  • SMA hastalarına müjde24 Haziran 2017 Cumartesi 19:33
  • Bingöl şehidi son yolcuğuna uğurlandı24 Haziran 2017 Cumartesi 18:35
  • Kamuya 14 bin engelli alınacak24 Haziran 2017 Cumartesi 17:31
  • Erdoğan'dan 10 kanuna onay24 Haziran 2017 Cumartesi 16:34
  • Hatay'da 5 canlı bomba yakalandı24 Haziran 2017 Cumartesi 16:30
  • Kılıçdaroğlu'ndan bozkurt işaretli selam24 Haziran 2017 Cumartesi 15:27
  • 7 terörist etkisiz hale getirildi24 Haziran 2017 Cumartesi 15:17
  • Ak Partili eski vekil vefat etti24 Haziran 2017 Cumartesi 13:37
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.