• BIST 108.392
  • Altın 143,183
  • Dolar 3,5328
  • Euro 4,1224
  • Trabzon 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye'nin en değerli sürüsü!

Türkiye'nin en değerli sürüsü!
Bu sürüyü otomatik silahlarla koruyorlar!

Azalan et üretimine çare bulmak amacıyla araştırma yapan Osman Nuri Günay, “kuzu makinesi” olarak da adlandırılan Rus Romanov koyunlarını 5 yıllık bir çalışma sonrasında Türkiye'ye getirdi.


Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in özel izni ile 175 Romanov koyununu 7 ay önce Rusya'dan Türkiye'ye getiren Günay, Ankara'nın Kazan İlçesi'nde Çimkent Romanov Çiftliği'nde üretime geçti. Yarım saat havada kalabilme özelliği olan insansız hava aracı, gece-gündüz görüşlü kameralar ve silahlı çobanlarla 24 saat gözetim altında tutulan çiftlikte, 24 saat veteriner hizmeti veriliyor.


Türkiye'nin en değerli sürüsü / Foto Galeri


Analık kabiliyetinin yüksekliği ve iklim değişikliklerine hızlı adaptasyonu ile isim yapan Romanov koyunları, yılda 2 doğum yapıyor ve ortalama bire beş veriyor. Çiftlikte 7 ayda 80 kuzu üretmeyi başaran Günay, çok kısa sürede kilo alarak et verimini artıran Romanov koyunlarının, doğum yaptıktan sonra, en geç 35-40 gün içinde tekrar gebe kalabildiklerini aktarıyor.


“KUZU MAKİNESİ” ROMANOV KOYUNU


Son yıllarda yavrularda yüksek yaşama gücü, değişik bölgelere adaptasyon kabiliyeti ile sürü koyunculuğu bakımından üstün özellikler sergileyen Romanov koyununa dayalı melezleme çalışmaları dünyada bir çok ülkede yapılıyor. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınıyor. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılan ve başarılı sonuçlar alınan Romanov koyunu, “kuzu makinesi” olarak da tanımlanıyor.


Doğduğunda tüyleri koyu siyah olan, 3 aylıkken yünleri ağarmaya başlayarak kirli beyaza dönüşen Romanovlar, yaşına ulaştığında tam beyaza dönüşüyor.


“SAF ROMANOV IRKI SADECE RUSYA'DA VE TÜRKİYE'DE VAR”


Çimkent Romanov Çiftliği sahibi ve yöneticisi Osman Nuri Günay, “Bu koyun ırkının tamamen saf hali dünyada sadece Rusya'da ve bizde var” dedi. Azalan et üretimine tek çare olarak Romanov koyunlarını gördüğünü ifade eden Günay, koyun etinin kokma nedenini temizliğe dikkat edilmemesine bağlayarak,haftada en az iki kere banyo yaptırılması ve günde en az bir tutam kekik otu yemesi halinde etin kesinlikle koyunsu kokmayacağını söyledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İçtüzük değişikliği kabul edildi27 Temmuz 2017 Perşembe 20:18
  • Haydarpaşa Limanı'nda yangın27 Temmuz 2017 Perşembe 19:56
  • İstanbul'u şiddetli yağış vurdu27 Temmuz 2017 Perşembe 19:41
  • Antalya için korkutan uyarı!27 Temmuz 2017 Perşembe 17:46
  • Göl faciası!27 Temmuz 2017 Perşembe 17:33
  • Mescid-i Aksa'nın kapıları açıldı27 Temmuz 2017 Perşembe 17:22
  • AK Parti'de neşter vuruluyor27 Temmuz 2017 Perşembe 17:13
  • Osmanlı eserleri yaşatılmaya devam ediyor27 Temmuz 2017 Perşembe 16:59
  • Ege'de yine deprem oldu!27 Temmuz 2017 Perşembe 16:50
  • Meclis'ten 64 günlük ara27 Temmuz 2017 Perşembe 16:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Trabzon Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.