BUNADA ALIÇACAĞIZ!

Başbakan Erdoğan, beyaz ekmeğin kaldırılacağını söyledi.

BUNADA ALIÇACAĞIZ!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, "Nasıl ki şekersiz çay içmeye alışıyorsak, kepekli ekmeğin tadı da başta yadırganacak ama zamanla alışacağız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın açılışında beyaz ekmeğin sofralardan kalkacağını söyledi. Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında beyaz ekmek tüketen vatandaşın kepekli ekmeğin tadına alışıp alışamayacağı merak konusu oldu.

Tuzu azaltılmıştı

Sağlıklı Gıda Platformu üyeleriyle bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da Türkiye'de günde 6 milyon ekmeğin israf edildiğini ve bunun 1,5 milyar liralık bir kayba neden olduğunu hatırlattı.

Tüm bunların yanında dünyada 1,5 milyar insanın gece yatağa aç girdiğinin altını çizen Mirmahmutoğulları, kepekli ekmeğin raf ömrünün daha uzun olduğunu bu nedenle israfın azaltılacağını söyledi. 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren ekmek yönetmeliğiyle birlikte ekmekteki kepek oranının artırılıp, tuz oranının azaltıldığına dikkati çeken Mirmahmutoğulları şöyle konuştu:

Vatandaş hazır olunca

"Biz belli periyotlarda toplumun kepekli ekmeğe alışma oranını ölçerek, halkımız hazır olduğunda beyaz ekmeği tamamen kaldıracağız. 1 Temmuz'dan bu yana 6 ay geçti ve insanların yeni ekmeklere yavaş yavaş alıştığını görüyoruz. Bu durum tıpkı çayı şekersiz içmek gibi. İlk başta kepekli ekmeğin tadı yadırganabilir ancak zamanla alışacağız. Biz toplumun sağlığını düşünerek böyle bir karar aldık."

Sağlıklısı tam buğday

Beyaz ekmeğin kaldırılmasına beslenme uzmanları da destek verdi. Diyetisyen Seda Uşarer, tam tahıllı ürünlerin kan şekerinin dengesini sağladığına dikkat çekti. Beyaz ekmeğin iştah açıcı özelliğe sahip olduğunu kaydeden Uşarer, "Beyaz ekmek obezite ve kalp hastalıklarını da tetikleyen bir besin" diye konuştu.

Ev hanımlarının da beyaz un yerine tam buğday unu kullanması gerektiğini ifade eden Uşarer, "Sağlıklı olan un tam buğday unudur" dedi.

Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik de yüksek oranda beyaz ekmek tüketiminin obeziteden şekere kadar çok sayıda hastalığa neden olduğunu söyledi.

Uzun süre tok tutuyor daha geç bayatlıyor

Sadık Çelik, kepekli ekmekle beyaz ekmek arasındaki farklılıkları sıraladı. Kepekli ekmeğin beyaz ekmeğe göre daha uzun süre tokluk hissi verdiğini kaydeden Sadık Çelik şu noktalara dikkat çekti:


- Beyaz ekmeğin yedikçe açlık hissini artırmasına karşılık tam buğday ekmeği kişiyi tok tutmaktadır.

- Kepekli ekmeğin içinde bulunan ruşeym ve kepekten ötürü de besleyiciliği üst seviyededir. Beyaz ekmeğin hazmı zor, tam buğday ekmeğinin ise kolaydır.

- Tam buğday unu çok daha ucuza ve çok daha az enerji maliyetleriyle üretilmektedir. Buna karşın beyaz ununun üretilmesi son derece zahmetlidir ve daha yüksek enerji giderlerine ve maliyetlere sebep olmaktadır.

1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren ekmek yönetmeliği ile uygulanacak değişiklikleri BUGÜN gündeme getirmişti.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.